Австралийските парламентаристи поискаха от премиера Скот Морисън да се намеси в случая с Джулиан Асандж, който е австралийски гражданин, след като Съединените щати спечелиха решаващо обжалване в борбата си за екстрадиране на основателя на WikiLeaks по обвинения в шпионаж, пише британския вестник The Guardian.

"Премиерът трябва да върне Асанж у дома“, каза лидерът на австралийските Зелени Адам Банд пред Guardian Australia.

"Австралийски гражданин е съден за публикуване на подробности за военни престъпления, но нашето правителство "си седи на ръцете“ и не прави нищо.“

Независимият депутат Андрю Уилки призова Морисън да "прекрати тази лудост“ и да поиска САЩ и Обединеното кралство да освободят Асанж.

50-годишният Асандж е издирван в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на класифицирана информация след публикуването от WikiLeaks на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

През януари съдът в Обединеното кралство постанови, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ, позовавайки се на реален и "потискащ“ риск от самоубийство, но след двудневно изслушване по обжалване висшият съд в петък застана на страната на САЩ.

Висшите съдии стигнаха до заключението, че рискът от самоубийство е смекчен от уверенията на американските власти, че Асанж няма да бъде държан под строг режим в затвора, ако бъде екстрадиран.

Адвокатите на Асандж заявиха, че възнамеряват да оспорят решението с друга жалба, този път пред Върховния съд на Обединеното кралство.

Банд определи решението като "критичен момент в борбата срещу потискането на свободата на словото“.

"Преследването на Асанж и бездействието на нашето правителство са смразяващи и трябва да тревожат всички, които се интересуват от свободната журналистика или смятат, че правителствата трябва да защитават своите граждани“, каза той.

Уилки каза, че Асандж вероятно очаква с нетърпение да прекара Коледа със синовете и годеницата си.

"Но вместо това той е изправен пред 175-годишна присъда и много реалната възможност да изживее последните си дни зад решетките“, каза независимият депутат. "Журналистиката не е престъпление.

"Отново Обединеното кралство доказва, че е лакей на Съединените щати и че Австралия е щастлива да помогне.

Сенаторът от Зелените Джанет Райс също разкритикува решението и каза: "Външният министър (на Австралия) Мариз Пейн трябва спешно да говори със САЩ и да им каже да отменят тези абсурдни обвинения и да прекратят изтезанията на Асандж.

Решението, че Асанж може да бъде екстрадиран в САЩ, предизвика гнева и на специалния докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер, който остро разкритикува присъдата.

"Това е грешка на британската съдебна система“, каза Мелцер пред информационната агенция DPA в петък.

"Можете да мислите каквото искате за Асандж, но той не е в състояние да бъде екстрадиран“, каза той, говорейки за "политически мотивирана присъда“.

Превод и редакция: Юлиян Марков