Тази зима транзитът на газ от Русия през Украйна може да спре. Това заяви ръководителят на украинския оператор на газотранспортната система (ГТС) Сергей Макогон. Той отбеляза, че прекратяването на транзита е политически, а не икономически въпрос, цитира думите му украинската агенция за бизнес новини “Лiга“.

"Виждаме, че през последните месеци натискът върху Украйна се засили във всички посоки. Налице е прекратяване на износа на термични въглища за Украйна от Руската федерация, и събиране на войски на границата, както и блокиране на износа на въглища от Казахстан “, каза Макогон.

Като се имат предвид всички тези събития, е възможно транзитът на газ през Украйна да бъде напълно спрян, смята ръководителят на украинската ГТС. "Освен това, подобен ход ще бъде открита и неоправдана агресия. Надявам се да не се стигне дотам “, подчерта Макогон.

Той смята, че ако се развие такъв сценарий, то технологично самата украинска газотранспортна система ще може да работи с ресурсите, които е успяла да събере преди зимата.

"Но това се отнася само за работата на нашата ГТС. Ако има голям недостиг на ресурси в икономиката, това ще се превърне в голям проблем “, каза Макогон.

На 18 октомври "Газпром" не изкупи допълнителния капацитет на украинската газопреносна система. На 1 ноември газопроводът Ямал-Европа беше превключен в реверсен режим. Освен това от 1 ноември Газпром прекъсна транзита на газ за Европейския съюз през Украйна.

На 11 ноември "Газпром" се върна към договорните дневни обеми на транзит на газ през Украйна в размер на 109 милиона кубически метра газ на ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков