Русия в петък предупреди за опасността от голяма конфронтация със Запада, освен ако Съединените щати и техните съюзници не обмислят сериозно гаранциите за сигурност на Москва и също така повдигна перспективата за европейска ракетна криза, предава Reuters

Коментарите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков на брифинг в Москва дойдоха на фона на растящото напрежение между Русия и Запада относно Украйна и натрупването на руски войски близо до нейните граници.

Във видеообаждане на най-високо ниво за намаляване на напрежението във вторник президентът Владимир Путин поиска от президента на САЩ Джо Байдън гаранции за сигурност на Русия, които биха спрели разширяването на НАТО на изток.

Русия каза, че чака да види докъде ще доведе идеята, въпреки че Рябков каза, че би било "наивно" да се очаква гаранциите да бъдат получени. Двустранните връзки са на най-ниската си точка след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

"Ако нашите опоненти от другата страна – преди всичко Съединените щати, но също и други страни, техните съюзници, така наречените страни-единомишленици – ако откажат и се опитат да торпилират това, те неизбежно ще получат допълнително влошаване на собствената си ситуация със сигурността", каза Рябков.

"Да не се съгласиш би означавало да се приближим към голяма конфронтация“, каза той.

Той също така призова Запада сериозно да обмисли дългогодишното предложение за налагане на мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа, които бяха забранени съгласно ракетния пакт, който се разпадна при тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Рябков разкритикува Съединените щати и техните съюзници от НАТО за разширяване на военните му възможности в Източна Европа.

"Трябва, преди да е станало твърде късно, да избегнем нова ракетна криза в Европа. Появата на оръжия с малък и среден обсег на тези територии е директен път към ескалация на конфронтацията", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков