САЩ се нуждаят от допълнителни консултации с Европейския съюз и Руската федерация, преди да одобрят формата на каквито и да е срещи на водещите страни от НАТО с Москва, пише изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от администрацията във Вашингтон.

"Един от високопоставените представители на администрацията на Байдън посочи, че ще са необходими допълнителни консултации, преди да бъде договорен форматът на каквито и да било преговори“, пише вестникът. "В следващите няколко дни очевидно ще продължим преговорите с нашите европейски партньори. Имаме намерение да продължим преговорите и с нашите руски партньори, за да намерим път напред“, цитира изданието думите на източника си. "Разбира се, ние сме готови да разговаряме с руската страна за този пълен списък с проблеми“, добави той.

Путин и Байдън проведоха среща на върха във вторник чрез защитена видеовръзка, която продължи два часа. След нея Белият дом заяви, че Байдън е изразил загриженост за ситуацията около Украйна, призовал е за дипломатическо споразумение и е заплашил Москва с решителни мерки, включително икономически. На свой ред Путин информира американския си колега за неспазването от страна на Украйна на Минските споразумения, а също така е отбелязал, че именно НАТО прави опасни опити да завладее украинска територия и да струпа военния си потенциал по руските граници.

На следващия ден Байдън обяви, че се подготвя среща на САЩ и водещи страни от НАТО с Русия. Според думите му до петък ще бъде обявена среща на високо равнише между САЩ и най-малко четири основни съюзника на НАТО с Русия, за да се обсъдят опасенията на Москва относно разширяването на Алианса и да се изработят мерки за намаляване на напрежението на Източния фланг на организацията.

Bloomberg съобщи по-рано, че източноевропейските страни реагираха критично на предложението на САЩ за среща на членовете на НАТО с представители на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова