Има задържан за взломна кражба от търговски обект и опит за разбиране на АТМ устройство, двама са избягали. Това каза на брифинг началникът на "Криминална полиция“ към СДВР Петър Петров, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Задържано е лице след извършване на взломна кражба в търговски обект. Две от лицата успяват да избягат. Организирали сме необходимите оперативно-издирвателни мероприятия да установим местонахождението им. Операцията е проведена около 3.30 часа след опит за взломяване на АТМ устройство. Колегите пристъпват към задържането на лицата в търговския обект, като две от тях успяват да избягат. Едно от лицата е отишло към АТМ устройството, а друго лице се е насочило към търговския обект, като е започнал да взема дребна техника от магазина. Тази техника е на място при задържаното лице“, посочи Петров.

"Получихме информация и работим по нея. Имахме информация за лица, които извършват престъпления на територията на град София. Ще ги проверим и за други подобни случаи. Те не са изпълнили полицейските разпореждания и са избягали. Един от тях е настигнат и задържан. Други двама са избягали“, заяви той. Според него двама избягали са се оттеглили пеша.

По думите му лицата са направили опит да разбият АТМ устройство. Придвижвали са се с откраднат автомобил през септември от района на 7 РУ. "Проверяваме ги, по начина на извършване на престъпленията, те приличат на една друга престъпна група, но ще проверим и ще оповестим, когато имаме конкретни данни“, добави той.

Според него по банкомата има наранявания по механизма за заключване, но не са успели да го разбият и няма открадната сума. В 3.25 започват опита за разбиване. Малко след това полицията е била на място. "Много бързо колегите са реагирали. Откраднати са само няколко лаптопа“, уточни Петров.

По думите му извършителите на това престъпление не са от престъпната група, разбита в началото на седмицата. "Това са две различни групи. Първата група, която е задържана в началото на седмицата, са български граждани. Сега при тази група има молдовски гражданин“, каза още той.