Русия поддържа враждебна реторика към Украйна и сравни кризата там с най-опасния момент от Студената война, в очакване президентът на САЩ Джо Байдън да я покани на възможни преговори със страните от НАТО, коментира Reuters

Руското външно министерство обвини Украйна, че придвижва тежка артилерия към фронтовата линия за битки с проруските сепаратисти в източната част на бившата съветска република и че не взема участие в мирния процес.

"Преговорите за мирно уреждане на практика са в задънена улица“, каза говорителят на министерството Мария Захарова пред репортери, имайки предвид седемгодишния конфликт между украинските и сепаратистки сили в източния регион Донбас.

В публикация на министерството в "Туитър“, цитирайки Захарова, се казва: "С подкрепата на страните от НАТО, които напомпват страната с оръжие, Киев изгражда своя контингент на линията на съприкосновение в Донбас“.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков се съгласи с репортер, който предположи, че напрежението между Изтока и Запада около Украйна може да се превърне в повторение на кубинската ракетна криза от 1962 г., когато Съединените щати и Съветският съюз стояха на ръба на ядрена война.

"Знаете ли, наистина може да се стигне дотам“, цитира думите му агенция "Интерфакс“. "Ако нещата продължат така, както са, е напълно възможно по логиката на събитията внезапно да се събудите и да се окажете в нещо подобно."

Коментарите дойдоха два дни след видео разговор между Байдън и руския президент Владимир Путин, който имаше за цел да помогне за успокояване на кризата около Украйна.

От срещата стана ясно, че Москва има интерес да запази напрежението високо, докато чака следващия ход от Байдън, който каза, че планира да проведе последващи преговори с участието на Русия и страните от НАТО.

Украйна, която се стреми да се присъедини към НАТО, казва, че се страхува от нахлуване на десетки хиляди руски войници, събрани близо до нейната граница. Москва отрича агресивни намерения, че позицията й е чисто отбранителна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев очаква да бъде подкрепен от западните военни съюзници, дори ако Съединените щати не изпратят войски там, нещо, което Байдън изключи.

"Ние ще водим тази война сами“, каза Кулеба пред инвеститори в Лондон. "Ние знаем как да се бием. Не се нуждаем от чужди войски, които се бият за нас. Но ние ще оценим всичко, което може да укрепи армията ни по отношение на военните доставки.“

Украинските военни обвиниха подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната в шест нови нарушения на нарушеното прекратяване на огъня от 2020 г. в четвъртък, три от които включват оръжия, забранени съгласно предишни мирни споразумения, които Москва и Киев казват, че се опитват да съживят.

"Интерфакс“ цитира украински служител, който каза, че Киев предлага хуманитарен обмен на до 60 затворници до Нова година.

Във видеообаждането във вторник Байдън изрази загриженост относно натрупването на военни сили на Русия и каза на Путин, че Москва ще бъде изправена пред сериозни икономически последици, ако нахлуе.

Путин каза, че разговорите за инвазия са "провокативни" и обвини Украйна и НАТО в раздухване на напрежение.

Байдън каза на следващия ден, че се надява до петък да има обявяване на срещи на високо ниво с Русия и основните съюзници в НАТО, за да се обсъдят опасенията на Москва и възможността за "понижаване на температурата по източния фронт“.

Руският заместник-министър Рябков определи това като "едностранно" изявление, което предполага, че американската страна не го е обсъждала с Москва.

Попитан дали Русия ще възрази срещу участието на други членове на НАТО, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Не можем да кажем, защото няма яснота как ще бъде организирано всичко това“.

Превод и редакция: Юлиян Марков