Представители на Държавния департамент на САЩ са казали на Украйна, че членството й в НАТО едва ли ще бъде одобрено през следващото десетилетие. Това съобщи Associated Press (AP), позовавайки се на собствен източник.

Агенцията не предоставя цитати от своя източник, но отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън ще трябва да действа деликатно по този въпрос, като се има предвид, че Украйна се стреми да се присъедини към блока, докато Руската федерация е против. В същото време, както отбеляза президентът, американският лидер е изправен пред задачата да насърчи Киев да приеме някои аспекти на ситуацията в Източна Украйна.

Както отбеляза бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър преди разговора между Байдън и украинския президент Владимир Зеленски, Вашингтон може да поиска от Киев да "направи някои стъпки напред“ в Донбас, пише агенцията. Вероятно става дума по-специално за предоставяне на непризнатите републики (Донецка и Луганска народни републики) на контрол върху сферите на здравеопазването, полицията и училищата.

Превод и редакция: Юлиян Марков