Разпространението на щама "Омикрон“ съвпадна с поредната вълна на коронавирусната инфекция в много страни, което доведе до нови ограничения. Властите се опитват да намалят максимално рисковете от заразяване в навечерието на новогодишните празници, пише “Российская газета“.

Така например в Дания, на фона на почти 20-процентно увеличение на заболеваемостта, беше решено училищата да се затворят предсрочно и да се увеличат ваканциите с почти една седмица. Занятията приключват на 15 декември и няма да се възобновят до 6 януари. Освен това от 10 декември работата на барове и ресторанти ще бъде ограничена, те ще трябва да затворят не по-късно от полунощ, а нощните клубове изобщо няма да приемат посетители.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън обяви, че всеки, който може да работи от вкъщи, трябва да го направи, за да се предотврати разпространението на щама "Омикрон“. На повечето затворени обществени места носенето на маски е задължително, а на входа на обществени събития ще се изисква Сovid-паспорт. Това правило важи и за мачовете от Премиър лигата. Само тези, които са завършили пълния курс на ваксинация или са получили отрицателен тест за коронавирус, ще могат да гледат мача.

Франция, като част от новите мерки за борба с разпространението на инфекцията, затваря нощните клубове и забранява танците в барове и ресторанти. Това правило ще бъде в сила до 6 януари. Освен това редица болници са решили да отложат плановите операции. Администрацията предприе тази стъпка, за да освободи място за приемане на пациенти с Сovid -19.

За втора поредна година пандемията попречи на бала на Виенската опера в Австрия. Според правителството неговото организиране е невъзможно при сегашните епидемиологични условия. Балът трябваше да се състои в края на февруари, но подготовката за него трябваше да започне още сега. По традиция на това събитие се събират около пет хиляди души. Билетът струва между 250 и 18 500 евро.

В бразилския щат Сао Пауло, най-гъсто населеният щат в страната, ще се изискват Сovid паспорти от всички пристигащи, както по въздух, така и по море. Щатското ръководство поиска от централните власти това правило да важи в цялата страна и предупреди, че независимо от отговора, от 15 декември ще започне да прилага тази мярка в своя щат. "Ние няма да бъдем убежище на противниците на ваксините“, каза губернаторът на щата Сао Пауло Жоао Дориа.

Превод и редакция: Юлиян Марков