Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония.

Това каза министър-председателят в служебния кабинет Стефан Янев в отговор на въпрос на Виктория Василев аот "Има такъв народ" за позицията на България за Република Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Няма промяна в българскаа позиция за Република Северна Македония. Няма нещо, което обществеността да не знае, включително вчера на МС приехме позиция на българското правителство, което ще бъде представена на Съвета по общи въпроси следващата седмица в Брюксел.

Той посочи, че медийният ентусиазъм, демонстриран от чужди медии, не трябва да бъде коментиран в дълбочина в българския парламент.

Той обърна внимание, че позицията на Бългаия за Република Северна Македония и целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. "Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, а и Западните Балкани заслужават совето европейско бъдеще и България през годините а давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще", каза още Стефан Янев.

Служебният министър-председател изрази надежда да се намери диалог със Северна Македония и да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и да започнат преговорите на държавата с ЕС.

Деница КИТАНОВА