Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, президентът на "Евроджъст“ Ладислав Хамран и главният прокурор на Кралство Испания - г-жа Долорес Делгадо, са сред международните представители, които отправиха видео приветствия към участниците в конференцията "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“, която се провежда в София. Това съобщиха от ПРБ.

Форумът бе открит от главния прокурор на Република България Иван Гешев.

В приветствията си чуждестранните представители изтъкнаха необходимостта от специализирано правосъдие в борбата срещу организираната трансгранична престъпност, корупцията и тероризма.

Президентът на "Евроджъст“ Ладислав Хамран подчерта значението на сътрудничеството с българското бюро на "Евроджъст“ и българската Специализирана прокуратура. "Много от съвместните ни дела са започнали там, или са приключени благодарение на нея“, каза Хамран. Той акцентира на "ценния опит“ и "експертиза“, изградени в съвместната борба с тежката трансгранична престъпност.

"Специализираното правосъдие винаги е било ключово за съвременните общества. Желанието за специализация е тясно свързано с въпросите за ефективност, бързина и постигане на резултати, близки до представата за истинска справедливост“, каза Адриан Васкес Лазара, председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент. Той подчерта, че развитието на съвременната престъпност затруднява все повече ресурсите на съдебните системи и че създаването на Европейската прокуратура е "огромна стъпка напред“, която може да допринесе за специализацията на правосъдието.

"Престъпната дейност онлайн се превръща в една от основните заплахи за нашите правосъдни системи, като се има предвид високото ниво на технологически ресурси и капацитет, необходими за идентифициране, преследване и изправяне на нарушителите пред съда“, добави Адриан Лазара.

Главният прокурор на Кралство Испания – г-жа Долорес Делгадо, напомни, че там Специализирана прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност функционира вече 25 години и служи като модел за функциониране на други подобни прокуратури в съседни държави. Делгадо обърна внимание, че организираната и икономическата престъпност са все по-тясно свързани, а корупционното поведение навлиза в глобалната икономика като намалява нейната ефективност и конкурентоспособност и води до генериране на огромни незаконни печалби.

"Още по-сериозни са последствията от подриването на основните принципи на демократичните режими, намалявайки доверието на гражданите в институциите и като последствие – неспазване на върховенството на закона и задълбочаване неравенството сред гражданите“, подчерта Долорес Делгадо.