Само за седем години консумацията на риба в България се е увеличила двойно. Това заяви за Радио "Фокус“ – Варна д-р Николай Георгиев, началник на сектор "Рибарство и контрол“ в морския град към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). През 2014-та година средната годишна консумация на риба в страната е била 5,4 кг. на човек, за 2018-та година количеството нараства до 7,8 кг., а за 2021 количеството на консумираната риба вече скача до над 10 кг.

"Т.е. за седем години имаме почти 100% увеличение на консумацията на риба от страна на българите, което е много добро постижение. За съжаление обаче дори и с тези данни сме на последно място по консумация на риба и морски дарове в цяла Европа“, коментира още д-р Георгиев.

Той посочи, че е всеизвестна ползата за здравето на хората, които консумират по-често риба и си пожела трендът в страната ни да се увеличава с всяка изминала година. .

"В цяла Европа, в това число и в България, се наблюдава сериозно увеличение на броя на аквакултурните стопанства. Това е ясен показател, че се увеличава и консумацията на риба и морски дарове, но има какво още да се желае в България и силно се надявам да достигнем средните нива в ЕС“, допълни експертът

Д-р Николай Георгиев коментира и проверките извършени от сектор "Рибарство и контрол“ във Варна от началото на годината.



"До този момент са извършени 1400 проверки, като в тях влизат инспекции на аквакултурни стопанства, на кораби, на по-малки лодки, на тържища, борси, магазини и други обекти.

По отношение на нарушенията, които констатираме, за съжаление бракониерството си остава най-сериозния проблем. Натъкваме се на бракониерство, както в морето, така и в реките и язовирите на територията на Варненска област. През тази година бяхме установили нерегламентиран улов на бяла и черна мида.

Заради сравнително силния летен сезон, особено през август, бракониерството на черна мида беше много засилено. Успоредно с това имахме и доста случаи на бракониерство с хрилни мрежи, които са характерни за язовирите за улов на сладководна риба. Сами разбирате, че палитрата от нарушения е доста наситена, но ние правим всичко необходимо, за да противодействаме на бракониерите и те да бъдат санкционирани“, категоричен бе д-р Николай Георгиев.

Оказва се, че не са редки и случаите, в които служителите на ИАРА стават обект на агресия от страна на нарушителите, които биват залавяни в крачка.

"Имали сме случай, в който бракониер се опита да ни прегази с колата си, но за щастие не успя и беше заловен от органите на реда. Ние нямаме оръжие и единственият начин за превенция е да сигнализираме на полицията. Тук е и мястото да благодаря за тяхната помощ, която ни оказват в тези ситуации“, допълни специалистът.

По отношение на заловената от инспекторите на ИАРА риба и нейната съдба, д-р Георгиев разясни.

"Ако рибата все още е жива, ние я връщаме във водоемите. В някои случаи обаче това е невъзможно, заради нараняванията, които е получила в мрежите. Тогава имаме два варианта. Единият е след като мине проверка и дали има нужните качествена за консумация от хора, я даряваме на различни социални институции.

Ако обаче няма необходимите качества да бъде консумирана от хора – отива в зоопарка. Така например мечката във варненския зоокът често има в менюто си риба, която ние сме ѝ осигурили“, каза още д-р Георгиев.

Десислава ВАСИЛЕВА