В четвъртък и петък ще се проведе срещата на върха за демокрацията, домакин на която е президентът на САЩ Джо Байдън. Събитието ще бъде в онлайн формат, като началото му е малко след 15:00 часа българско време. Участниците в него са над 100 държави, обобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Президентът на Косово Вьоса Османи ще произнесе речта си от 17:00 часа. "Президентът Османи в речта си на тази среща на високо равнище ще представи основните точки на ангажиментите на Косово в областта на върховенството на закона, международното сътрудничество в борбата с автокрациите, укрепването на ролята на жените в обществото и създаването на механизми за гарантиране на изпълнението на ангажиментите“, се казва се съобщението на медийната служба на Президентството.

Според графика, представен от Държавния департамент , страните са разделени на видове панели. Косово е в първия панел след 15-минутната почивка на срещата на върха. Панелът от пет държави разполага с общо 15 минути, за да се обърнат с речи. Така че всяка държава разполага с три минути време. В панела с Косово са още Люксембург, Малта, Черна гора и Нидерландия. Не всички държави обаче имат еднакво време. Сърбия е в панел само с още две държави и представителят й ще разполага с пет минути за речта си. Държави като Италия и Франция са в един панел и имат 15 минути заедно.

Превод и редакция: Тереза Герова