В Дупница започва изпълнението на важен екологичен проект за три общини в региона. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Дупница. От 12.00 часа в Панорамната зала на Община Дупница ще бъде даден символичен старт на важен екологичен проект за общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

Трите общини, посредством подписан административен договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на околната среда и водите, в качеството му на управляващ орган на Оперативна програма "Околна среда“, реализират проект "Проектиране и изграждане на инсталация за компостиране и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня". Проектът е на стойност 11 317 350 лева, а срокът за изпълнение е до месец февруари 2023 година.

Предвижда се да се изградят инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени или биоразградими отпадъци. Общата цел е да се намали количеството депонирани отпадъци в общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци, което да доведе до поетапно намаляване на количествата биоразградими отпадъци за депониране и увеличаване на дела на рециклираните и оползотворените отпадъци.

Венцеслав ИЛЧЕВ