Действията в редакцията на "Труд“ не могат да се приемат като злоупотреба с власт срещу свободата на словото. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ доц. Георги Лозанов , бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) и преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации.

Доц. Лозанов обясни, че действията, извършени в редакцията, са законни, тъй като е изискана заповед от областния управител, с която наемателят да бъде изваден от имота.

"Остава един горчив вкус, защото и от двете страни казусът беше политизиран. Според мен този казус трябваше да свърши дотук – да се видят какви са истинските основания и на база на какво са предприети действията и оттам нататък вече да се чака евентуално, ако има обжалване в съда, решението на съда“, каза още той.

По думите му политизирането на ситуацията не е в полза на свободата на словото.

"Обаче такава е ситуацията. Около в-к. "Труд“ се създаде политически шлейф, в който те настояваха за това, че са превърнати в жертви и това е репресия. От друга страна, министърът пък иска да се заяви като пламенен борец срещу ГЕРБ и тази история му дава такава сцена, на която той да се прояви. И от двете страни има политическа употреба на казуса, което във всички случаи не е в полза на свободата на словото“, допълни доц. Георги Лозанов.

Той посочи, че България се намира на 112-о място по свобода на словото поради една причина - зависимостта на медиите.

Ева БРАНИМИРОВА