В средата на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 Олаф Шолц пое канцлерския пост в Берлин. В интервю с главния редактор на Die Welt Филип Бургард – първото след встъпването му в длъжност в Канцлерството, социалдемократът изрази увереност, че германското общество не е разделено, а тъкмо напротив – сплотено. Ето защо Шолц е категоричен, че полемиката около задължителната ваксинация няма да раздели страната.

Шолц определи избирането си като "велика демократична мисия“. Това, което е най-важно при управлението, е ясна представа за това какво искате - това няма нищо общо с визиите, казва новият канцлер на ФРГ.

На въпроса дали общата задължителна ваксинация срещу коронавирус ще раздели страната, Шолц каза: "Обществото не е разделено“. Той посочи, че "по-голямата част от гражданите" са се ваксинирали. "Имаме висок процент на ваксиниране“, каза Шолц, като допълни, че той просто не е достатъчно висок.

Припомня се, че Ангела Меркел изрично благодари на Шолц за сътрудничеството, особено в последната фаза на нейния мандат: "Истинският жест беше доброто сътрудничество през последните години и отново след федералните избори“. Наистина е нещо много специално, че тя е първият глава на правителството в Германия от 1949 г. насам, "който напуска поста доброволно и сама“. Това е нещо, "с което ние като страна можем да се гордеем“, категоричен бе Шолц. В допълнение той изрази благодарност на към Меркел, че "работихме толкова тясно заедно, дори сега, във фазата на преход на властта“.

Превод и редакция: Тереза Герова