Според ново проучване на Wall Street Journal подкрепата на испаноговорящите избиратели в САЩ е равномерно разделена между демократи и републиканци, пише The Hill.

Макар анкетата да е проведена сред необичайно малък размер на извадката от 165 регистрирани избиратели, за да стигне до своите заключения и има граница на грешка от 7,6 процентни пункта, това е най-новата порция данни в тревожна тенденция за демократите. Партията през годините стана зависима от латиноамериканския вот, за да печели национални и местни избори и призна, че слабото й представяне сред гласуващия блок е отчасти виновно за пораженията през 2020 г. в ключови щати като Тексас и Флорида.

Според Wall Street Journal 44% от испаноговорящите биха гласували за президента Байдън, ако президентските избори през 2024 г. се проведат днес, а 43% биха гласували за бившия президент Тръмп.

Разбивката за подкрепата на латиноамериканците преди междинните избори за Конгрес през 2022 година показва подобно равенство, като подкрепата за демократите и Републиканската партия е равна на 37 процента всяка.

В съответствие с повечето анкети на испаноговорящите избиратели, проучването на WSJ установи по-голяма подкрепа за републиканците и Тръмп сред латиноамериканските мъже, отколкото сред латиноамериканските жени.

Но проучването на WSJ е показателно в заключенията си относно цялостната подкрепа за Републиканската партия, дори отчитайки широката граница на грешка.

В доклада на WSJ се отбелязва, че статистическото равенство между латиноамериканските гласоподаватели би било кардинална промяна от изборите през 2020 г., когато Байдън получи 63 процента от гласовете на латиноамериканците, с близо 30 процентни пункта повече от Тръмп.

Малкият размер на извадката и липсата на културна компетентност в социологическите проучвания отдавна са проблем сред латиноамериканските политически консултанти, които казват, че анкетите на латиноамериканците често са направени сред англоговорящите, по-богати испаноговорящи избиратели.

Допитването на WSJ беше проведено от ALG Research и Fabrizio, Lee & Associates, две добре известни социологически агенции, които по-рано тази година подписаха договор с вестника за изграждане на вътрешна структура преди междинните избори през 2022 г.

Анкетата е проведена между 16 и 22 ноември сред известни, регистрирани гласоподаватели, половината от мобилните си телефони, една четвърт на стационарни телефони и една четвърт чрез интернет проучване.

Пълната анкета включваше 1500 регистрирани избиратели с отчетена граница на грешка от плюс минус 2,5 процентни пункта.

Превод и редакция: Иван Христов