Не са налице нито повод, нито причина за протестни действия, организирани от Национален синдикат (НС) "Защита“, освен ако не се преследват други цели. Това се казва в изявление на УМБАЛ "Александровска“ във връзка с появили се публикации за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален синдикат "Защита“ в УМБАЛ "Александровска“, поради недоволството им от начина на управление на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Ръководството на лечебното заведение заявява, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор.

От болницата допълват, че става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея.

"На 7 декември 2021 г. в деловодството на УМБАЛ "Александровска“ беше входирано писмо от председателя на Национален синдикат "Защита“ до изпълнителния директор, в което гръмко се твърди, че началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение извършва "репресии“ върху част от работещите, "издевателства“ над тях, упражнява "терор“ и пр., без да се посочват факти, обосновани с конкретика. В писмото се съдържат заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, НС "Защита“ ще сезира висшите държавни и контролни институции, ще подкрепи възнамеряващите да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата“, се посочва още в изявлението.

"Отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтенност“, отбелязват от УМБАЛ "Александровска“.

"В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков, дмн отхвърля твърденията на НС "Защита“ с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят. По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост“, заявяват от болницата.

"Ръководството на УМБАЛ "Александровска“ счита, че използването в официален документ на понятия като "репресии“, "издевателства“, "гавра“, "терор“ и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията. Проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци“, се казва също в изявлението.

"Проблемът бе обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа“ на 8 декември 2021 г. В резултат на разискванията се постигна съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката“, обясняват от лечебното съведение.



"Към настоящия момент не са налице нито повод, нито причина за каквито и да е протестни действия, организирани от НС "Защита“, освен ако не се преследват користни цели. Ръководството на Александровска болница смята, че е недопустимо в навечерието на Коледните и Новогодишните празници умишлено да се създава напрежение в най-ключовата и една от най-добре работещите клиники, както и да се отправят призиви към гладна стачка, особено ако тя се организира с цел заемане на пост“, изтъкват от УМБАЛ "Александровска“.