САЩ и НАТО възнамеряват да проучат въпроса за възможността за предоставяне на гаранции за сигурност на Руската федерация. Това подчерта американският президент Джо Байдън ден след разговора с руския му колега Владимир Путин, предава TACC.

Байдън допълни, че Вашингтон и Алиансът обмислят възможността за организиране на среща с представители на Руската федерация, за да обсъдят въпросите за сигурността в Европа, които вълнуват Москва.

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от военната дейност на американците и страните-членки на НАТО. Съответното стана ясно от коментар на официалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Захарова подчерта, че военната активност на САЩ и страните от НАТО по периметъра на руските граници, включително полети на военни самолети и опасни маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост. "В същото време съюзниците от Алианса преминаха към провокации срещу самолети на гражданската авиация“. Това според Захарова застрашава сигурността на въздушното пространство и човешките животи като цяло.

"Във връзка с тези провокативни действия на 8 декември на посолството на САЩ в Москва беше връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от подобно безразсъдство“, каза говорителят на външнополитическото ведомство в Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова