Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън се подготвя да обяви налагането на План Б в борбата срещу коронавируса и забавяне на разпространението на последния идентифициран вариант – "Омикрон“, съобщава британският вестник The Times.

Заповед за дистанционна работа и въвеждането на COVID-паспорти може да бъде издадена още в рамките на деня, стига Джонсън да реши, че са необходими допълнителни действия, за да се спре разпространението на "Омикрон“.

Министрите в Лондо се срещат днес, за да подпишат въвеждането на план Б, след като премиерът им каза, че е време да действат.

Смята се, че новите разпоредби, които може да влязат в сила още тази вечер, предвиждат прилагането на План Б, заложен по-рано от правителството, а не по-строги мерки за локдаун.

Източник твърди, че пакетът вероятно ще включва ограничения за броя на хората, които могат да посещават домове за грижи. В последните дни се оживи и дискусията за необходимостта от въвеждането на COVID-паспорти. Мярката има както привърженици, така и противници сред министрите в кабинета в Лондон.

Професор Нийл Фъргюсън от Имперския колеж Лондон е категоричен, че е необходим План Б за забавяне на разпространението на варианта "Омикрон“, но не може да изключи въвеждането на нов локдаун. Броят на заразените в страната с новия щам се удвоява на всеки два до три дни и ще доминира повечето случаи "преди Коледа“. Пикът обаче, според професора, ще настъпи "някъде през януари“. "Но мисля, че ключовият въпрос е дали страната ще реши да предприеме мерки, за да го забави или да се опита да го спре, и това ще зависи критично от заплахата, която представлява по отношение на хоспитализацията“. Според Фъргюсън План Б "няма да спре, но може да забави "Омикрон“.

Превод и редакция: Тереза Герова