На днешния ден, 8 декември 2019 г., в китайския град Ухан бе регистриран първият случай на заразяване с коронавируса Sars-CoV-2. Оттогава насам пандемията отне повече от 5,2 милиона живота по целия свят, а над 265 милиона души бяха инфектирани с новия вирус, припомнят в редакцията на електронното издание на белградския ежедневник Danas.

На 31 декември 2019 г. Китай официално докладва на Световната здравна организация (СЗО), че в Ухан е открито мистериозно респираторно заболяване, т.е. неизвестен вид вирус, който възпалява белите дробове, а на 1 януари 2020 г. китайските власти затвориха пазара на морски дарове, посетен от първите пациенти.

Малко след това генетичната структура на вируса беше определена като подобна на тази на вируса SARS (тежък остър респираторен синдром) и СЗО заяви на 7 януари, че болестта не е причинена от вируса на SARS, а от нов тип коронавирус.

Първият смърте случай в Китай бе регистриран на 11 януари, а първият случай на инфекция с COVID-19 извън Поднебесната империя бе регистриран на 13 януари - в Тайланд. В САЩ вирусът бе открит на 21 януари, а на 25 същия месец – и в Австралия.

Вирусът пристигна и в Европа на 24 януари, когато бяха съобщени първите случаи във Франция, на 28 януари в Германия, на 30 януари в Италия, а след това на 31 януари във Великобритания и Русия.

Първият случай на африканския континент бе регистриран в Египет на 14 февруари.

До края на месеца повече от 50 милиона души в Китай бяха изолирани под карантина, а броят на заразените в света достигна 10 000 и надхвърли броя на заразените по време на епидемията от ТОРС. Затова на 30 януари СЗО обяви, че появата на този вирус представлява заплаха за общественото здраве от международно значение.

На 11 февруари генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус оцени, че има "реалистичен шанс“ да се спре разпространението на вируса в света и каза, че името на вируса ще бъде официално променено на COVID-19 за по-лесно произношение, но и за да се избегне стигматизацията на определена страна или определено население.

През същия период, въпреки "дълбоко тревожното“ внезапно увеличение на броя на заразените в Италия, Иран и Южна Корея, директорът на СЗО оцени, че "вирусът все още може да бъде потиснат и няма да се превърне в пандемия“. Две години по-късно светът все още се бори с един от най-опасните вируси, с който се е сблъсквал човечеството.

Превод и редакция: Тереза Герова