Япония не възнамерява да изпраща членове на правителството и други държавни служители на Олимпиадата в Пекин, като по този начин ще подкрепи обявения от САЩ дипломатически бойкот на игрите. Това съобщи местният вестник Sankei, позовавайки се на източници.

В същото време, според предварителния план, в японската делегация в Пекин ще бъдат включени председателят на спортния отдел Коджи Мирофуси и ръководителят на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита. Те не са държавни служители, което би позволило на Япония да подкрепи дипломатически бойкот от страна на САЩ. Токио ще вземе окончателно решение по този въпрос на по-късен етап, като вземе предвид действията на партньорите от Г-7 и реакцията на китайската страна.

По-рано премиерът Фумио Кишида заяви, че Япония ще изхожда от собствените си национални интереси по отношение на евентуален дипломатически бойкот на Игрите в Пекин.

На 6 декември САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., което означава отказ от изпращане на официални лица за Игрите. По-късно Вашингтон уведоми за това своите съюзници и партньори в чужбина, като им остави правото самостоятелно да вземат решения относно участие или неучастие в Китай, свързани с Олимпиадата. Призивите за бойкот на Зимните игри, които преди това бяха отправени от политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от различни страни, са свързани с твърденията за масовите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския автономен район. Китай отговори, като нарече решението на САЩ политическа манипулация, в противоречие с Олимпийската харта, и обеща да предприеме контрамерки.

Австралийският премиер Скот Морисън обяви подобно решение за бойкот по-рано през деня.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Пекин бе избран за домакин на Олимпиадата на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г.

Превод и редакция: Тереза Герова