Професорът по международно право Енвер Хасани твърди, че до април следващата година, когато в Сърбия ще се проведат президентски избори, диалогът между Белград и Прищина за нормализация на отношенията ще бъде спрян и в тази връзка призова властите на Косово да използват оставащите месеци за провеждането на вътрешен диалог, съобщава електронното издание на вестник Koha Ditore.

"Изборите в Сърбия са пречка, медиаторите в диалога чакат да видят каква легитимност има другата страна. Трябва да използваме това времево пространство за вътрешен дебат, дори с местните сърби, ако е възможно. Правителството трябва да използва това, да обсъди параметрите“, коментира Хасани.

Бившият председател на Конституционния съд каза, че Косово рискува да не получи пълно признание от процеса на преговори със Сърбия. "През последните 10 години ние сме в много по-лошо положение, отколкото бяхме“, заключава професорът.

Хасани говори и за последните полицейски операции на север. Той разкритикува правителството на Албин Курти, че не знае как да управлява страха на албанците от ситуацията на север. "Той се опита със сила, както е правил и преди, но преди поне действаше в пълно партньорство с международни приятели... Логиката на интервенцията на север е на парче, все едно пиеш морска вода - колкото повече пиеш, толкова повече ожадняваш. Трябва да се отиде там с голямо парче, с голяма сделка“, увери Хасани.

Превод и редакция: Тереза Герова