Законодателите в САЩ изключиха разпоредбата за налагане на санкции срещу газопровода "Северен поток 2“ от договорения проектобюджет за отбрана, съобщава руският вестник ВЗГЛЯД.

"(Законопроектът) включва 4 милиарда долара в Европейската инициатива за сдържане (EDI) и допълнителни инвестиции за целите на EDI, приблизително 569,8 милиона долара, отколкото бе искането (Белия дом)“, според законопроекта, публикуван от профила на Камарата на представителите на САЩ.

В петък американските сенатори не успяха да се споразумеят за изменения в бюджета за отбрана поради разногласия относно "Северен поток 2“. По-рано САЩ обещаха да продължат да налагат санкции срещу газопровода в съответствие със Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

Във Вашингтон включването на кораб на федералната германска провинция Мекленбург-Предна Померания в списъка със санкции беше наречен "фатален сигнал“. Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции срещу базираната в Кипър компания Transadria и кораба Marlin, плаващ под руски флаг.

Кремъл нарече новите санкции незаконни и погрешни, особено на фона на опитите за установяване на диалог между Русия и САЩ. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че западните страни, водени от САЩ, налагат санкции "на всичко подред, с или без причина“.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов на свой ред подчерта, че опитите на САЩ да водят "диалог чрез санкции" с Русия са неприемливи и нарушават международното право. Тогава стана известно, че администрацията на Байдън се противопоставя на инициативата на Конгреса за нови санкции срещу руския газопровод "Северен поток-2“.

Превод и редакция: Тереза Герова