Държавният глава на САЩ Джо Байдън ще обсъди резултатите от преговорите с президента на Руската федерация Владимир Путин с европейските съюзници на Вашингтон, предава Bloomberg.

След приключването на руско-американската среща на върха, проведена във формат на видеоконференция, Байдън ще проведе разговор с френския президент Еманюел Макрон, изпълняващата длъжността канцлер на ФРГ Ангела Меркел, италианският премиер Марио Драги и британският министър-председател Борис Джонсън, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

"Този следобед президентът Байдън ще проведе разговор с френския президент Макрон, германския канцлер Меркел, италианския премиер Драги и премиера на Обединеното кралство Джонсън след разговора си с [руския президент Владимир] Путин“, се казва в изявлението.

"По време на разговора си вчера лидерите се съгласиха да останат в тесен контакт и да се придържат към координиран и всеобхватен подход в отговор на засиленото военно присъствие на Русия по границите с Украйна“, се казва още в текста.

Путин и Байдън проведоха разговори във вторник чрез видеовръзка, като разговорът продължи малко повече от два часа.

В понеделник лидерите на Великобритания, Италия, САЩ, Франция и Федерална република Германия в телефонен разговор изразиха загриженост относно "все по-острата реторика на Руската федерация“ по отношение на Украйна, призоваха Москва да деескалира напрежението и се съгласиха, че дипломацията, особено в рамките на Нормандския формат, е единственият начин за уреждане на конфликта в Донбас чрез прилагането на Минските споразумения.

Превод и редакция: Тереза Герова