Дарителството е важен инструмент, с който заедно можем да променяме обществената среда и да чертаем по-добро бъдеще за България. Това заяви президентът Румен Радев, който бе домакин на церемонията по връчване на наградите "Корпоративен дарител“ 2021, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



"Днес ще бъдат отличени хора, които са доказали, че за стремежа да правиш добро в името на обществото няма прегради“, изтъкна Румен Радев преди награждаването на отличените. По думите му при настоящата комбинация от здравна, икономическа, социална и политическа несигурност, дарителските акции се увеличават. Това означава, че нашето общество е все по-зряло и хуманно, а в резултат на кризата е станало и по-единно, посочи президентът Радев. Той допълни, че солидарността се е възродила и сме свидетели на сближаване на гражданското общество и бизнеса.



В своето приветствие президентът посочи още, че в различните периоди на историята ни благотворителната дейност и дарителството са били неотменна част от живота на хората и духовното израстване на народа ни. Той подчерта, че макар в съвременни условия дарителството да е различно, мотивите за неговото осъществяване са запазени. "И днес благотворителността, солидарността и културата на даряване продължават да бъдат показатели за ценностите в едно общество“, допълни още Румен Радев.



На церемонията президентът връчи наградата в категория "Личност със значим принос за развитие на дарителството в България“. Тазгодишното отличие получи Станимир Каролев, учредител и основен дарител на фондация "Карол Знание". Създадената от него фондация работи за изграждане на иновационна икономика, като открива и управлява идеи, таланти, предприемачи и проекти в научната област и технологичния сектор.



"Често споделяме, че бъдещето на България са нашите млади хора. Затова подкрепата на стремежа им към образование, знание, научни изследвания и иновации е ценна инвестиция в нашето бъдеще“, подчерта президентът, връчвайки отличието. Той изрази увереност, че благородната кауза на фондацията ще способства смелите мечти на младите хора да се превръщат в реалност, а това, по думите му, означава просперираща и модерна България.



Български дарителски форум е организатор на конкурса, който отличава компании и техните инициативи, задаващи стандарти за осъзнато и устойчиво корпоративно дарителство. Тазгодишната церемония поставя акцент върху обединените дарителски усилия по време на. "За 16-та поредна година конкурсът "Корпоративен дарител“ популяризира добрите практики в нашето корпоративно дарителство и налага високи стандарти в корпоративната социална отговорност в България“, отбеляза държавният глава и благодари на организаторите за тяхната работа.