Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза на министър-председателя на Косово Албин Курти, че правителството в Прищина е длъжно да изпълнява Споразумението за създаване на Общност на сръбските общини, което фактически означава създаване на сръбска автономия по примера на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, пише белградската "Политика“.

"Извинявам се на министър-председателя (Курти), но трябва да продължим да ви молим да прилагате Споразумението за Общността на сръбските общини“, каза Борел на пресконференция в Брюксел с Курти, реагирайки на отговора на Курти на въпрос от Танюг. .

По-рано, попитан дали се е чувствал лично отговорен, когато върховният представител каза, че не е забелязал доказателства за конструктивност за продължаване на диалога, и на въпроса дали има план за изпълнение на задълженията по споразумението за ОСО, той каза, че има 33 споразумения между Прищина и Белград и че официалният Белград, както той твърди, не е изпълнил 2/3 от тези споразумения и че "Белград винаги обича да споменава едно споразумение, което не е издържало теста в нашия Конституционен съд“.

Курти заяви още, че през 2015 г., когато беше оповестено съдебното решение, никой от сърбите в Косово не протестира срещу това, а, както казва той, само официален Белград.

"Време е да проведем диалог, тъй като гражданите ще бъдат единствените, които ще имат полза, а не политиците“, каза Курти.

Той допълни, че, както каза, е необходим "демократичен характер на диалога“, т.е. хората да са в полза, а всички решения, които идват отгоре, са там, за да се харесат на политиците, а не са демократични.

Попитан от журналист от Танюг дали е разговарял директно с Курти за конструктивност при прилагането на брюкселските споразумения, включително и на ЗСО, Борел каза, че очаква пълно изпълнение на тези споразумения, за да се нормализират отношенията между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов