Съединените щати възнамеряват да обявят нови ангажименти на Срещата на върха за демокрация за подкрепа на медиите, борба с корупцията и защита на свободните избори. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация, говорейки във вторник на специален телефонен брифинг за журналисти, който беше посветен на предстоящата на 9-10 декември Среща на върха за демокрация. Домакин на този онлайн форум, с участието на 110 държави и територии, който не включва нито Русия, нито Китай, нито Турция или Унгария, предава ТАСС.

"От своя страна правителството на САЩ ще обяви нови инициативи и ангажименти на срещата на върха в области като подкрепа на свободни и независими медии, борба с корупцията, защита на свободни и честни избори, укрепване на демократичните реформи и използване на технологии за демократично обновяване“, каза той.

Срещата на върха има за цел "да предостави на лидерите форум, за да обсъждат, слушат и честно да говорят за предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени демократичните правителства и как демокрациите могат да подобрят живота на своите граждани“, заяви представител на изпълнителната власт на САЩ. "Тя (срещата на върха) ще служи и като платформа за лидерите да обявяват нови ангажименти, реформи и инициативи в съответствие с трите тематични области на срещата: първо, укрепване на демокрацията и защита от авторитаризъм, второ, борба корупцията и трето, насърчаването на правата на човека“, добави той.

"Разбира се, разбираме, че няма перфектни демокрации, включително и ние самите. И ние разглеждаме срещата на върха като изключителна възможност за привличане на внимание и мобилизиране на международните усилия за съживяване на демокрацията“, заключи представителят на Вашингтон.

Американските власти виждат срещата на върха преди всичко като дискусионна платформа, но на нея ще бъдат представени и многостранни инициативи. Както беше уточнено на брифинга, срещата на върха ще има за цел засилване на "глобалния диалог между правителствата и гражданското общество“. "Считаме за ключов компонент на срещата <...> да поддържа диалог и да осигури условия, за да говорим честно и откровено за заплахите и предизвикателствата пред демокрацията, както и за наличните възможности“, каза служителят на администрацията.

"Освен това през седмицата ще видим редица различни многостранни инициативи и подкрепа за съществуващи многостранни инициативи“, добави той. "Правителството на САЩ, например, възнамерява да направи нови изявления за формирането на група държави, които ще работят за гарантиране на честността на изборите“.

Съединените щати нямат твърди планове да превърнат Срещата на върха за демокрация в постоянен механизъм. "В момента нямаме твърди планове да превърнем това в постоянен процес“, каза висш служител на американската администрация на специален телефонен брифинг за журналисти във вторник.

В същото време водещите на брифинга припомниха, че след около година американската администрация планира да проведе втора подобна среща на върха. Предполага се, че ще бъде присъствена, ако санитарно-епидемичната обстановка позволява.

Превод и редакция: Иван Христов