Европейските органи не трябва да въвеждат задължителна ваксинация срещу COVID-19 и задължителни мерки за ваксиниране, без първо да се обърнат към гражданите на своите страни. Това каза на брифинг Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, предава TACC.

"Моят призив е да не се изисква задължителна ваксинация [срещу COVID-19] и задължителни мерки, без първо да се обърнат към обществото. Задължителната ваксинация е крайна мярка, която е приложима, само когато са изчерпани всички възможности за подобряване на обхвата на ваксинацията. Но ефективността на задължителните мерки зависи много от контекста. Трябва да се вземе предвид въздействието, което задължителната ваксинация може да има върху общественото доверие, както и върху разпространението на ваксинацията: това, което е приемливо в едно общество и общност, може да бъде неефективно и неприемливо в друго“, коментира експертът.

Клуге подчерта, че задължителните мерки при никакви обстоятелства не трябва да допринасят за увеличаване на социалното неравенство в достъпа до здравни и социални услуги. Той също така припомни необходимостта при въвеждане на ограничителни мерки да се грижи за психичното здраве на хората и превенцията на домашното насилие.

"Всяка мярка, която може да ограничи правото или движението на дадено лице, като забрани или разпоредби, трябва също така да гарантира психично здраве и благополучие, средства за предотвратяване или ранно откриване и реагиране на домашно насилие“, предложи регионалният директор на СЗО.

На същата пресконференция Клуге алармира, че до края на седмицата всеки десети в Европа ще бъде заразен с COVID-19. "Миналия месец предупредихме, че още половин милион животи може да бъдат загубени до началото на 2022 г., ако не предприемем спешни действия. Измина месец и други 120 000 са починали, а регионът добави още 10 милиона случая на COVID -19 на собствената си сметка. До края на тази седмица един на всеки десет души в Европейския регион ще бъде заразен с COVID-19, което ще бъде потвърдено от лабораторни тестове“.

Превод и редакция: Тереза Герова