Един на всеки десет души в Европейския регион на Световната здравна организация ще бъде заразен с COVID-19 до края на тази седмица. Това предупреди на брифинг регионалният директор на организацията Ханс Клуге, предава TACC.

"Миналия месец предупредихме, че още половин милион животи може да бъдат загубени до началото на 2022 г., ако не предприемем спешни действия. Измина месец и други 120 000 са починали, а регионът добави още 10 милиона случая на COVID -19 на собствената си сметка. До края на тази седмица един на всеки десет души в Европейския регион ще бъде заразен с COVID-19, което ще бъде потвърдено от лабораторни тестове“.

С наближаването на края на годината и празничния сезон докладваните смъртни случаи, дължащи се на COVID-19, достигнаха високо плато от около 4100 на ден – близо два пъти повече спрямо септември. Кумулативните докладвани смъртни случаи от COVID-19 в 53 страни в региона надминаха границата от 1,5 милиона само преди две седмици.

"Процентът на регистриране на случаи се е увеличил във всички възрастови групи, като най-високите нива в момента се откриват във възрастовата група 5-14“, обясни Клуге.

Превод и редакция: Тереза Герова