Върховният съд на Словения постанови в понеделник, че регламентът, който задължава служителите в публичния сектор да се ваксинират, освен ако не могат да покажат доказателство за възстановяване от COVID-19, е противоконституционен, предава Reuters.

Правителството на страната планираше да наложи правилото от 1 октомври, но Конституционният съд блокира изпълнението на решението в очакване на окончателно решение.

"Такова условие е сравнимо със задължителната ваксинация, което е нещо, което първо изисква промяна в закона за инфекциозните болести“, обясни съдът, според националната информационна агенция STA.

Правителствени служители не бяха открити веднага за коментар. Досега Словения е ваксинирала напълно около 55% от своите два милиона жители, което е под средното за Европейския съюз.

Действията на някои страни от ЕС да направят ваксинациите задължителни за всички - водени от Австрия, която вероятно ще бъде последвана от Германия - или за хора в сектори с директен контакт с хората, или за изолиране от обществения живот на хора, които не са били ваксинирани, предизвикаха протести заради нарушения на личните свободи.

От октомври Словения регистрира нарастване на ежедневните случаи на COVID-19, въпреки че броят на новите ежедневни инфекции намалява през последните дни. В неделя Словения отчете 775 нови случая в сравнение след 1116 в събота.

Превод и редакция: Иван Христов