Въпреки факта, че 100 000 руски войници са в готовност да атакуват Украйна, кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен не вярва, че Владимир Путин ще направи такава грешка, така че не бива да се страхуваме от империализма от страна на Кремъл. "Въпреки това, аз също вярвам, че ЕС изигра ролята на пожарникар-пироман по този въпрос. Можете да казвате каквото искате, но Украйна е в сферата на влияние на Русия. Опитите за нарушаване на тази сфера на влияние ще доведат само до напрежение и страх. В резултат на това стигаме до ситуацията, на която сме свидетели днес. Но трябва съвместно да се борим срещу истинската заплаха, която е надвиснала над Европа – ислямизма“, каза ръководителят на партията "Национално обединение“ в интервю за полското издание Rzeczpospolita.

На въпроса на вестника дали Украйна има право да стане член на НАТО, тя отговори: "Първо, трябва да изгоним Турция от него. Също така не мисля, че при сегашното състояние на НАТО може да приеме някаква нова държава в редиците си“.

Марин льо Пен потвърди, че мисията на Франция е да играе ролята на балансираща сила в света. Тя упрекна САЩ, че я въвличат в много ненужни войни, които са довели само до рязко разпространение на ислямизма в целия свят. "По много въпроси съм критична към Америка, както и към Русия“, каза тя.

В интервюто за Rzeczpospolita тя каза, че за нейните избиратели полската партия "Право и справедливост“ е пример за подражание. "Полша демонстрира своята непримиримост. Когато поляците не позволиха мигрантите да бъдат използвани като хибридно оръжие срещу тях, Беларус трябваше да отстъпи. Полша в това отношение защити цяла Европа. Същото важи и за въпроса за върховенството на конституцията...“, - обясни тя. Френският кандидат за президент също обеща, че ако спечели изборите, тя от името на Франция (страна основател на ЕС) ще плати глобата на Полша, която й беше наложена от Съда на ЕС.

Марин льо Пен посъветва Полша да се въздържа от приемането на еврото, което тя директно нарича германска валута, създадена, за да отговори на нуждите на Германия. Тя също така е уверена, че краят на ЕС в сегашния му вид ще настъпи скоро и този блок вероятно ще се превърне в съюз от европейски народи с ограничени правомощия. Освен това тя нарича настоящия френски лидер Еманюел Макрон последният президент на стария свят. "Французите разбраха това. Те вече не искат да живеят в ултра-либерална система без защита от масова имиграция и насилие, да живеят в страх да не загубят своята индивидуалност, в хаос. Остават ми само пет месеца, за да убедя останалите 4 процента, че друга политика е напълно възможна. Полша и Унгария показват, че има алтернатива“, обобщи Льо Пен.

Както припомня Rzeczpospolita, нейният рейтинг в момента е 46%.

Превод и редакция: Иван Христов