Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Габриел Ескобар, в интервю за скопския телевизионен канал "360 степени“, заяви, че Вашингтон е в постоянна комуникация със своите европейски съюзници за деблокирането на европейската интеграция на Република Северна Македония.

В отговор на интереса на журналистите дали от Скопие ще отиде в София, той не изключи възможността в определен момент да посети други части от Европа, където има важни въпроси, за които трябва да разговаря.

"Бих започнал с посланието, че Северна Македония заслужава да бъде част от Европейския съюз. Вие сте културно, исторически и, все по-интензивно, икономически част от Европа. Трябва да имаш място на масата. Освен това сте завършили някои добри реформи, които ви позволяват да започнете процеса. Работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, всички наши европейски партньори, за да гарантираме, че това ще се случи много бързо. Надявахме се и все още се надяваме, че можете да започнете междуправителствени конференции тази година. Ако не тази година, то още догодина. И така, отговорът е – да, ние сме в постоянна комуникация с всички наши европейски партньори по този въпрос“, заяви Ескобар.

По повод журналистическия интерес, изразен от външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи - дали отива от Скопие за София, американският дипломат каза в интервюто, че отговорът е - не, но не изключи, че ще се случи.

"След Скопие заминавам за Босна, където ще се проведе Конференцията за прилагане на мира. След това ще отида в Тирана, където ще изпратя отново сигнали за нашата подкрепа за членство в ЕС и след това ще отида в Лондон, за да се срещна с новия британски специален представител за Западните Балкани, който призовава външните министри на Западните Балкани, за да картографират как ще функционира нашето сътрудничество в региона в бъдеще. Всичко това са примери за положително развитие в региона. Надяваме се, че РС Македония ще бъде пълноправен партньор и ще ни помогне да постигнем напредък. Не изключвам възможността да посетя други части на Европа в някакъв момент, където има важни въпроси за обсъждане“, каза Ескобар пред "360 градуса“.

Помолен да обясни допълнително какво е имал предвид, когато в изявление, дадено след срещата с министър Буяр Османи, в контекста на необходимостта от започване на преговорите за присъединяване възможно най-скоро, той каза, че "приветства готовността на Северна Македония за гъвкавост “, Ескобар заяви:

"Мисля, че подкрепяме всяко ваше усилие да направите всичко възможно, за да стартирате този процес. Вие направихте реформи, изпратихте сигнали, че възнамерявате да направите всичко необходимо и това правителство изрази силна подкрепа, силна стратегическа визия да бъде член на ЕС и ние продължаваме да подкрепяме това“.

Запитан дали има коментар за "последните и актуални вътрешнополитически събития в Северна Македония - обявената оставка на Зоран Заев от премиерския пост, опитите за сваляне на сегашното правителство, преговорите за консолидиране на парламентарното мнозинство, Ескобар отговори:

"Партньорството ни със Северна Македония е с нейните граждани и институции. Затова се надяваме, че следващото правителство, като това, ще успее да запази силен пронатовски ангажимент и силен евроатлантически фокус. Надяваме се, че всяко правителство ще има такъв ангажимент и докато това е така, то ще има нашата подкрепа“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов