Римо-католическият папа Франциск разкритикува остро спорните опити на Европейската комисия да направи официалната комуникация "по-инклузивна“, сравнявайки наскоро оттеглените насоки за използване на термини като "Коледа“ и "християнски“ с действията на исторически диктатури, пише европейската редакция на Politico.

"В историята много, много диктатури са се опитвали да направят подобно нещо. Помислете за Наполеон… помислете за нацистката диктатура, за комунистическата“, каза 84-годишният католически лидер пред репортери в понеделник в самолета, който се връщаше във Ватикана от пътуване до Гърция и Кипър. Това е нещо, което "не е работило през цялата история“.

Забележките на папата идват, след като миналата седмица Европейската комисия внезапно оттегли своето 30-странично ръководство, целящо да гарантира, че никой европеец не се чувства изключен от комуникациите на ЕС след буря от критики срещу предположението, че членовете на персонала "трябва да избягват да приемат, че всички са християни“ и празнуват Коледа.

Папата осъди това, което той нарече "разводнен секуларизъм“ и призова ЕС да разсъждава върху идеалите на своите основатели, според стенограма на коментарите му.

Брюксел трябва да "внимава да не поеме по пътя на идеологическата колонизация, която може да доведе до разделяне на страните и [да причини] провал на Европейския съюз“, каза Франциск. "Европейският съюз трябва да уважава вътрешната структура на всяка страна, нейното разнообразие и да не се опитва да ги направи еднакви – не мисля, че ще направи това, не е било неговото намерение, но трябва да бъде внимателен“.

По време на посещението си в Гърция в неделя папата също така разкритикува все по-твърдата позиция на европейските страни по отношение на миграцията и предупреди, че демокрацията е "отстъпила“ в целия континент, обвинявайки правителствата, че стават жертва на "националистически личен интерес“.

Помолен да даде подробности в понеделник, той предупреди да не "удавим нашата идентичност в международно правителство“, добавяйки: "Опасността е, когато има суперсила, която диктува икономическо, културно и социално поведение на другите страни“.

"Демокрацията е отслабена, когато националните ценности са пожертвани, разводнени към империя, един вид наднационално управление“, добави той.

Папата отдавна обвинява институциите на ЕС, че понякога губят от поглед основните си стълбове на човечност, солидарност и отвореност към света.

Обръщайки се към Европейския парламент през 2014 г., той обяви ЕС за виновен в провеждането на "политики от личен интерес“ и описа "нарастващо недоверие от страна на гражданите към институциите на ЕС, които се считат за отчуждени, ангажирани с определянето на правила, които се възприемат като нечувствителни към отделните народи, ако не и направо вредни“.

Превод и редакция: Иван Христов