До края на тази седмица Министерството на здравеопазването на Чешката република ще издаде заповед за задължителна ваксинация срещу коронавирус за пенсионери и представители на редица професии. Това съобщи ресорният министър Адам Войтех, предава TACC.

"Заповедта [на Министерството на здравеопазването за задължителна ваксинация] трябва да бъде публикувана до края на тази седмица в печатния орган за законодателните актове на републиката“, потвърди Войтех.

Министърът информира, че в понеделник правителството е подкрепило стъпките на ведомството за реализиране на плановете чрез ваксинация за защита на гражданите на страната на възраст над 60 години от COVID-19, както и лекари, социални работници, пожарникари и полицаи. От 1 март следващата година ще им бъде предписана задължителна ваксина.

Министерството на здравеопазването издава тази заповед във връзка с влошаващата се епидемична ситуация в Чешката република. Страната с население от около 10,7 милиона души е на едно от първите места по брой нови случаи на заразяване с коронавирус в Европейския съюз.

Междувременно, както каза Войтех, тази заповед може скоро да бъде отменена от новото правителство. Представители на бъдещите власти вече разкритикуваха предписанието на ведомството. Те възнамеряват да се борят с пандемията чрез затягане на административните санкции срещу нарушителите на мерките за епидемиологична безопасност в страната, включително задължението за носене на медицински маски на обществени места.

Превод и редакция: Тереза Герова