През нощта валежите от юг-югозапад ще се активизират и до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. Това съобщи за Агенция "Фокус" Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца – още ще се понижи, едва късно вечерта от запад ще започне бавно да се повишава.





През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка.

През нощта валежите от юг-югозапад ще се активизират и до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг; ще се образува снежна покривка между 5 и 15 cm. През деня валежите ще продължат и ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична дейност. Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната максималните ще бъдат в сутрешните часове. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1-0° в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. През нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната й половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.





Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Все още ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.





Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. Ще има валежи предимно от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра - минус 1°.





В сряда ще бъде студено и все още ветровито, но до обяд валежите ще спрат, най-късно в централната част на Северна България. От юг облачността ще се разкъсва и над много райони ще намалее до предимно слънчево. Вечерта северозападният вятър ще отслабне, през нощта срещу четвъртък ще придобие южна компонента, а в котловините на Западна България ще стихне и на отделни места ще се образува мъгла. В четвъртък сутринта ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 7° и минус 2°, малко над нулата по Черноморието. Над планините и планинските райони, както и над Източна България през деня ще бъде предимно слънчево и с до умерен южен вятър ще се затопля. На отделни места в котловините и покрай Дунав ще остане мъгливо, а до вечерта от запад ще се появи разкъсана висока и средна облачност, която през нощта срещу петък ще се увеличава и вплътнява. В петък от запад на изток отново ще има валежи от дъжд, по-съществени в Рило-Родопската област; възможно е и да прегърми. В източната половина от страната вятърът от югозапад ще се усили и там дневните температури ще са по-високи от обичайните за декември - до 14°-15°.