Съединените щати силно подкрепят интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз, заяви заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар след срещи в Скопие с президента Стево Пендаровски и външния министър Буяр Османи, цитира думите му македонският телевизионен канал “Алсат М“.

"Искам още веднъж да изразя силната подкрепа на нашата администрация за европейската интеграция на Северна Македония, ние работим с нашите европейски партньори, за да стане това възможно най-скоро. Мисля, че всички смятаме, че Северна Македония е част от Европа, както културно, така и исторически, но и като развиваща се икономика. Трябва да имате своето място на масата. "В този контекст ние ще продължим да подкрепяме вашите усилия в процеса на интеграция, в продължаването на реформите, за да стане интеграцията реалност“, каза Ескобар.

Американският дипломат също така подчерта важността и помощта, която Северна Македония може да предостави за справяне с предизвикателствата, които могат да възникнат не само на Балканите, но и в цяла Европа.

"Говорихме и за ръководството на Северна Македония в ОССЕ и НАТО, за да ни помогне да решим проблемите, които предизвикват Алианса, както на Балканите, така и в цяла Европа, и търсим начини за задълбочаване на това сътрудничество, което вече е впечатляващо", добави Ескобар.

Външният министър Буяр Османи каза, че Съединените щати са стратегически партньор на Северна Македония, близък съюзник в НАТО и силен неин поддръжник след обявяването на независимостта на Северна Македония.

Говорейки за очакванията на страната за началото на преговорите за европейско членство през декември, Османи каза, че срещата на върха на ЕС ще се проведе на 14 декември, но според него това не означава, че декември е последният шанс за Скопие да започне преговорите през декември .

"Дори след 14 декември, всеки ден до края на годината, Словения като председател на ЕС може да свика извънредна среща на европейските министри, ако получи информация от България, че е готова да приеме преговорната рамка със Северна Македония. " Така че целият месец декември е възможност за започване на преговори за членство. "Но това може да се случи и по-късно“, каза Османи

Превод и редакция: Юлиян Марков