За да намалят парниковите емисии, жителите на Земята ще трябва да изоставят обичайното си ниво на потребление. Намаляването на въглеродния отпечатък означава избягване на пътувания, намаляване на консумацията на месо и отказване от ежедневния душ. Дори измиването на тоалетната ще бъде възможно не повече от два пъти на ден. Такава мрачна картина на "зелено бъдеще“ се показва от прости изчисления на въглеродния отпечатък на обичайното ниво на потребление. В Русия около 40% от населението все още мечтае само да използва вода с нормално качество. Но служителите вече правят планове за преразпределение на бъдещите въглеродни данъци и санкции върху цялото население на страната, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

Всеки гражданин на планетата Земя генерира между 5 и 25 тона въглероден диоксид годишно в зависимост от начина си на живот, според доклада на Credit Suisse за "отговорния начин на живот“. Там идентифицират четири типа потребители и установиха, че начинът на живот на хората е придружен от високи емисии на въглероден диоксид (CO2). Най-големи са сметките на гражданите на развитите богати страни, където домакинствата произвеждат 130 тона CO2 годишно.

За да запазят климата в бъдеще и да намалят годишните човешки емисии до 2,5–3 тона въглероден диоксид, швейцарските анализатори описват идеален начин на живот, който обаче може да не се хареса на много съвременни хора. Оказа се, че потребителите трябва да се откажат от месо, бира, кафе и мляко. Пътуването ще трябва да бъде намалено до един полет на къси разстояния годишно. Ще може да се кара общо 5 хиляди км годишно с електрически автомобил. Градският транспорт в града може да се използва четири дни в седмицата. Можете да гледате телевизия по час на ден, но не и да губите време за видеоигри, можете да използвате лаптопа си и да зареждате смартфона си за един час.

Пералната машина трябва да се използва веднъж седмично. Душ - три пъти седмично по осем минути. Къпете се веднъж седмично, изплаквайте тоалетната - не повече от два пъти на ден. Що се отнася до дрехите, потребителят от бъдещето ще трябва да бъде аскетичен: два чифта дънки за една година, три ризи и пет тениски. Вече няма достатъчно въглеродни емисии за якета и костюми.

В Европа някои държави са готови да не чакат бъдещето, а да започнат радикални мерки още сега. Холандското правителство обяви разработването на законопроект, който задължава фермерите да намалят популацията на добитъка в страната с 30%. Известно е, че селското стопанство е един от най-големите източници на азот и метан – опасен газ, който нагрява планетата десетки пъти повече от въглерода. Според The New York Times глобалната хранителна система генерира около една четвърт от парниковите газове от животновъдството, прибирането на всички култури, обработката на храната, опаковането й и пускането на пазара. Разбираемо е, че природозащитниците са подкрепяли законопроекта на холандското правителство, но той беше отхвърлен след буря от недоволство на фермерите.

Част от световното население вече може да си позволи да следва поне някои от препоръките на швейцарски изследователи. Например холивудските звезди започнаха масово да игнорират ежедневния душ. Сред тях, според американските медии са Брад Пит, Аштън Къчър и други звезди. Вярно е, че понякога този нов подход е мотивиран не само от съображения за пестене на вода, но и от грижи за запазване на микробиома на кожата - полезни бактерии, които живеят на повърхността й, които, както се твърди, могат да страдат от прекомерно ревностното търкане на кожата. Актьорите обаче имат огромна армия от последователи и сред тях има екоактивисти, които се надяват да пестят вода, като пропускат душове (те смятат, че за една такава процедура са необходими 75 литра вода).

Русия, наред с Бразилия и Канада, е лидер сред страните с достатъчно снабдяване с прясна чиста вода. Въпреки това, досега в много региони идеята за намаляване на миенето и къпането възниква не поради призивите на екоактивисти, а поради липсата на нормална вода: около 40% от жителите използват вода с лошо качество. Страната дори е приела федерален проект "Чиста вода", чиято цел е да постигне през следващото десетилетие достъп до висококачествена питейна вода чрез централни водоснабдителни системи за 91% от гражданите на страната. Според отговорника за Сибирския федерален окръг, вицепремиерът Виктория Абрамченко, в Република Алтай в селските райони само 14,9% от домакинствата могат да се похвалят с домашна тоалетна, чешмяна вода и отопление (това са най-ниските показатели в страната) .

В Русия енергийният преход протича с по-бавни темпове, отколкото в Европа и в известен смисъл това може да се окаже в интерес на гражданите на фона на появилите се идеи за прехвърляне на разходите на корпорациите върху обществото (четете, населението) за евентуални санкции от ЕС. Константин Долгов, заместник-председател на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията, предложи по-специално да се въведе механизъм за субсидиране на въглеродния данък, който руските износители ще трябва да плащат за пратки до страните от ЕС. Сенаторът предлага тези суми просто да бъдат изтеглени от данъчната основа.

Населението на така наречения първи свят, разбира се, може донякъде да намали потреблението на ресурси, но няма да премине към стандартите за потребление на най-бедните страни. Няма да има намаляване на емисиите на парникови газове, каза пред НГ Михаил Карпачевски, мениджър по управление на проекти за FSC Русия. "Личното потребление все още не играе толкова голяма роля, въпреки че в Съединените щати, например, има огромен потенциал за намаляване на потреблението на вода. Много по-важен е натискът, който отговорните потребители ще упражняват върху правителствата и бизнеса“, казва експертът.

Въпреки че модните тенденции достигат до Русия със закъснение, той каза, че все пак процесите на събиране и преработка на рециклируеми материали, отказ от пластмаса, през които преминаха развитите страни преди 10-15 години, ще се засилят и в Русия. "Консуматорското отношение към природните ресурси ще намалее, а нетърпимостта на гражданите ще нарасне във възприемането на примитивните методи на добив на полезни изкопаеми, дърводобив, дори ако става дума за предприятията, в които работят. От друга страна, поради исторически причини и голямата зависимост на икономиката от добива на природни ресурси, Руската федерация, изглежда, ще забави енергийния преход. В резултат на това може не просто да се окаже в опашката на процеса, а да стане негова жертва: всички разходи, всички глоби ще паднат върху Русия. И част от разходите, както се очаква, ще бъдат прехвърлени на гражданите “, казва Карпачевски.

Невъзможно е постигането на целите за климата без намаляване на въглеродния отпечатък на лично ниво, казва Василий Яблоков, ръководител на сектора за климата и енергията на руския клон на "Грийнпийс“. "Емисиите от консумация на енергия, пътувания, потребление на храни и стоки трябва да бъдат намалени с 80% до 2050 г. Това може да се постигне, от една страна, чрез осъществяване на технологична трансформация и развитие на циклична икономика, повишаване на енергийната и ресурсна ефективност, преминаване към безвъглеродни възобновяеми енергийни източници, а от друга, намаляване на ненужното потребление. Необходимо е да се повиши информираността и да се обясни размера на въглеродния отпечатък на всеки продукт и възможността да се избере алтернатива за възможно най-много хора за кратко време “, казва експертът.

Това може да се постигне чрез въвеждане на етикетиране на стоките с посочване на въглеродния отпечатък, включително в образователните програми обяснение на проблемите с изменението на климата и действия, които могат да бъдат предприети на лично ниво, продължава Яблоков. "Необходимо е да се започне с най-простите и икономически осъществими действия, вкл. в областта на пестенето на енергия и избора на по-екологичен транспорт, може да се продължи, например, към намаляване на въглеродния отпечатък от диетата, намаляване на потреблението на животински продукти и избор на местни и сезонни растителни продукти. Необходимо е да се започне с информационни и образователни програми на държавно ниво и в зависимост от ефекта да се въведат мерки за икономически стимули за избор на по-екологични стоки, както и ограничаване на свръхпотреблението. Много зависи от готовността и осведомеността на населението, но този въпрос не е проучван системно “, казва експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков