Лидерът на СИРИЗА и бивш министър-председател на Гърция Алексис Ципрас благодари на папа Франциск, че спомена Преспанското споразумение по време на реч в Президентския дворец в Атина, като изрази уважението си "за трудния път, водещ към това споразумение, подписано между Гърция и Северна Македония“, каза той, цитиран от кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина

Ципрас се срещна с папата в понеделник в посолството на Ватикана в Атина, а според това, което той публикува в социалните мрежи, те са обсъдили мигрантския проблем, пандемията, но и Преспанското споразумение.

"Благодарих му за споменаването на Преспанското споразумение. "Ако можахме да допринесем за мирното съвместно съществуване и борбата срещу национализма, който разделя нациите и причинява войни и конфликти, ние застанахме от правилната страна на историята“, написа Ципрас във "Фейсбук“.

В същото време той благодари на папата за неговата "сурова искреност в изказванията му и за непоклатимата му защита на правата на човека и социалната справедливост".

"Имах възможността да говоря с него за лицемерието на правителствата на ЕС към човешката драма на бежанците и мигрантите, където говорят за човешки същества, докато строят огради и отхвърлят всякакъв законен път за миграция. Но също и за разпространението на неравенството, бедността и социалното изключване по целия свят, за алчността на развитите страни към третия свят, с отказа да се премахне патентът за ваксини, които ще позволят масова ваксинация на стотици милиони граждани,“ каза Ципрас.

Превод и редакция: Юлиян Марков