С Божествена Света литургия започна във Варна 6-ти декември - Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите, предаде репортер на Радио "Фокус"- Варна . Тя бе отслужена в храм "Св. Николай Чудотворец" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тази година имениците в морската столица са над 12 200 души по данни на отдел "Гражданска регистрация" към дирекция "Информационно и административно обслужване" в Община Варна.

По традиция веднага след литургията пред храма бе отслужен и молебен за здраве, на който присъстваха кметът Иван Портних, зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове, представители на институции и граждани. След тържествената част бе раздаден и рибен курбан, организиран с подкрепата на Община Варна.

Никулден за първи път бе отбелязан и край новото рибарско пристанище в район "Аспарухово“. По традиция от 18 ч. тази вечер ще бъдат запалени и светлините на градската коледна елха на площад "Независимост".

Десислава ВАСИЛЕВА