Със своето милосърдие и доброта Свети Николай Чудотворец печели сърцата на вярващите. Това разказа богословът и публицист Георги Тодоров, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Свети Николай е живял сравнително дълъг живот. Той е добре известен със своето милосърдие, с голямата помощ, която е оказвал на всички по всякакъв начин – къде с пари, къде с чудеса, къде с молитва, къде с благост, с любов и с това можем да кажем, че е спечелил отношение като към добър баща, към добър, милеещ епископ, който се грижи за цялото си стадо и с тази доброта всъщност той е спечелил според мен сърцата на вярващите“.

Свети Николай е историческа личност, той е живял в края на III и началото на IV век.

"В момента основните мощи на Свети Николай са на две места – в Бари, в Южна Италия и в една малка църква във Венеция, посветена на Свети Николай. Тези кости са изследвани много внимателно. Те са съвместими, от един скелет са, изследвани са, че са от Четвърти век и интересното е, че лицевата кост, там където е носът, носът е бил счупен и е зараснал, това означава, че не е счупен след смъртта, това се тълкува или, че той е пострадал по време на гоненията, по време на големите гонения в началото на Четвърти век“, разказа богословът.

Той допълни, че легендите, които се наслагват върху всяка историческа личност, са многобройни. В момента ние не можем да кажем кои са автентични. Със сигурност е автентично, че Свети Николай е епископ, защото по това време е имало в цялата църква епископи, образцови, за да може той да изпъкне като любимец на народа в това толкова богато на святост време, допълни Георги Тодоров.

Евелина БРАНИМИРОВА