Полицията в Пловдив оповести мерките, които предприема по празниците – 8 декември, Коледа и Нова година, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Засилено ще е полицейското присъствие в цялата област, съобщи комисар Костадин Костов, началник отдел "Охранителна полиция“ при ОДМВР – Пловдив.

"Целта е да осигурим нормално и спокойно протичане на празниците и добър обществен ред, така, че празниците да не бъдат помрачени“, каза комисар Костов. Засилено полицейско присъствие ще има около заведенията, където се провеждат празненствата, каткто и около хотели и къщи за гости. Ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки, съвместно с РЗИ. Ще се проверява дали присъстващите имат зелени сертификати и дали се спазват и останалите мерки в затворени помещения. В съвместни проверки с НАП пък ще се следи за продажбата на акцизни стоки без бандерол в питейните заведения.

На 8 декември ще бъде увеличен броят на полицейските наряди основно по ресторанти и дискотеки. Осигурени са СПС и Сектор "Пътна полиция“. Полицията ще разполага и с максималлен брой технически средства за проверка на скоростта и в тъмната част на денонощието. "Присъствието на полицията ще е явно и демонстративно“, каза комисар Костов.

От днес започва и проверка пред молове, търговски вериги и питейни заведения от охранителните фирми. Издадени са препоръки към тях да съблюдават да няма нарушения от лица във видимо нетрезво състояние, да наблюдават и за наличие на джебчии.

От началото на декември на територията на областта се провеждат две специализирани полицейски операции в малките населени места – селата, с цел осигуряване на нормален обществен ред. Там дежурят полицаи от Охранителна полиция и криминална. Следи се и за движението на неправоспособни водачи.

Втората специализирана операция е с допълнителни полицейски сили от Жандармерията, които по предварително уточнен график осъществяват постова дейност на територията на общини, където има определен риск от престъпления. Работи се по график. Миналата седмица полицейските части са били на територията на община Първомай, тази ще бъдат в Асеновград, след това в Карлово, Раковски и Стамболийски. Графикът може да се наруши при необходимост и влошаване на обстановката. Работи се денонощно.

Цветана ТОНЧЕВА