Състав на Окръжния съд в Добрич призна за виновен под съдим по обвинение за причинена по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие и му наложи да изтърпи наказание лишаване от свобода за

срок от 2 години и 4 месеца, чието изпълнение се отлага с 3-годишен изпитателен срок. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд. Подсъдимият С.С. е признат за виновен в това, че на 11 октомври 2019 г., при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от около 80 км/ч – по-висока от означената с пътен знак В26 – 60 км/ч, и с това по непредпазливост причинил смъртта на жена, която починала на 17 октомври 2019 година. Тежкият пътен инцидент възникнал в тъмната част на денонощието, около 20,00 - 20,30 часа, по околовръстния път на Добрич, на около 300 метра преди изхода от града в посока кръгово кръстовище за село Паскалево.

Пострадалата жена пътувала в каруца, която се движела пред автомобила, управляван от подсъдимия. Според дадени от водача обяснения, наближавайки мястото на произшествието той бил заслепен от светлините на насрещно движещ се автомобил, поради което не видял каруцата.

В хода на разследването били изготвени автотехнически експертизи, според които, ако водачът се е движел със скорост, съобразена с ограничената видимост пред автомобила от включените му фарове на къси светлини и е реагирал своевременно, като е предприел спиране в момента на заслепяването му, той е имал техническата възможност да спре автомобила си преди настъпването на удара с каруцата и по-такъв начин да предотврати произшествието. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. По тази причина първоначално наложеното на подсъдимия наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода бе намалено с една трета.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Пред съда той изрази съжаление за случилото се.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.