Никулден е определен за празник на Бургас на 29 юли 1992 година. Това каза за Радио "Фокус“ – Бургас Данка Георгиева, директор на Дирекция "Регионален държавен архив“ (РДА) – Бургас. По думите ѝ документите, които са съхранени във връзка с честването на Никулден в миналото, илюстрират тържествеността на празника и значението, което са му отдавали бургазлии.

"Бих посочила архивите от църквата "Преображение Господне“, която през 1906 година е била превзета от българското население, а преди това е била гръцки храм. Тогава, за да бъде ознаменуван този акт, специално се отправя молба към владиката в Сливен – да дойде и да отслужи тържествена литургия на 6 декември. Имаме сведения, че се е получило едно много голямо тържество, с много присъстващи, въпреки всички перипетии и въпреки драматичното, бих казала, време“, добави директорът.

Запазени са и сведения – от 30-те и 40-те на XX век, които показват как Бургас е отбелязвал деня на свети Никола - по онова време все още необявен за официален празник на Бургас. "Има запазени документи от началника на пристанището - писма до областното полицейско управление, в които се разрешава денят да бъде отбелязан, като се подчертава това да се извърши с най-голяма тържественост“, допълни Данка Георгиева.

Особено внимание по време на честванията се е обръщало на моряците и на рибарството като важна част от бита на бургазлии. "Изнасяли са се беседи, пишело се е не само в периодичния печат, но и на малки хвърчащи листчета – подобни на позиви. Манифестирало се е, полагали са се венци пред паметниците на будителите и венец в морето за загиналите моряци“, каза още тя.

"Да не забравяме, че Никулден е и професионален празник на търговците и в тази връзка също имаме запазени документи от общото търговско сдружение в града, което призовава и членовете си, и останалите жители на Бургас да се включват в манифестациите, които се организират, да си закичват магазините и канторите с флагове и цветя, което вероятно е било трудно за месец декември, но именно това показва значимостта на празника за бургазлии“, добави Данка Георгиева.

Тя припомни, че официално Никулден е обявен за празник на Бургас през 1992 година.

"Решението за това е взето по време на заседание на Общинския съвет от 29 юли. В Архива се пази освен протоколът от заседанието, също така и докладната записка на кмета Продан Проданов с мотивите за това предложение. Той посочва, че градът е морско селище от векове и проспериращ пристанищен град, както и че стотици години оттук са изпращани моряци по всички краища на света. Кметът Проданов подчертава, че такъв общоградски празник ще бъде не само почит към историческата памет на бургаското гражданство, връщане към корените, историята и културата на родното място, но ще бъде и важен символ за утрешния ден на Бургас“, допълни директорът на Регионален държавен архив.

Мария ПОПЧЕВА