По време на посещението си в Сочи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис възнамерява да обсъди с президента на Руската федерация Владимир Путин сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, туризма, културата и образованието, както и регионални и международни събития. Това съобщи на брифинг официалният представител на правителството на южната ни съседка Йоанис Ойконому, предава TACC.

"В сряда премиерът ще бъде в Сочи, където ще се състои първата му среща като министър-председател с руския президент Владимир Путин, с когото се срещна като лидер на основната опозиционна партия ["Нова демокрация“], в Атина през 2016 г. Лидерите ще имат възможност да обсъдят теми за отношенията между двете страни с акцент върху сътрудничеството в областта на енергетиката, туризма, културата и образованието. Те също така ще обменят мнения по регионални и международни събития“, поясни Ойконому.

"Нашата многостранна дипломация в областта на енергетиката, която има много измерения, която провеждахме през последните 2,5 години, значително укрепи геостратегическата позиция на страната ни и ефективно допринася за утвърждаването на националните ни интереси“, допълни говорителят на кабинета в Атина.

Помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков каза пред репортери на 3 декември, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети Русия през декември за разговори с руския президент Владимир Путин. "Вече имаме план за тесни контакти, чакаме гръцкия премиер през декември“, каза той.

През ноември гръцкият външен министър Никос Дендиас обсъди по телефона предстоящото посещение на гръцкия премиер в Москва с руския си колега Сергей Лавров. Тогава Дендиас обяви на страницата си в социалната мрежа "Туитър“, че посещението на гръцкия премиер в Руската федерация е насрочено за 8 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова