Евродепутатите от Групата на ЕНП от ГЕРБ-СДС са възмутени от действията на властите спрямо журналистите от вестник "Труд". Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

"Смятаме за недопустимо блокирането от полицията на сградата, където се помещава редакцията на вестника! Това е пореден недемократичен акт от страна на министъра на културата Велислав Минеков и на МВР на Бойко Рашков. Цялата отговорност за действията на тези двама служебни министри обаче носи президентът Румен Радев, който еднолично ги е назначил на постовете им", се посочва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ – СДС.

"Според информацията, с която разполагаме, “Труд" е погасил всички дължими наеми, за което има всички необходими фактури и документи. Ето защо се противопоставяме на тези опити на едноличната власт да заглуши гласа на медия, която смятат за неудобна! Свободата на медиите и възможността да изразяват свободно позициите си са една от основните ценности на Европейския съюз. Очевидно това не е така за сегашните и предстоящите бъдещи управляващи“, пишат още евродепутатите.

По този повод евродепутатите от ГЕРБ – СДС ще информират всички свои колеги в Европейския парламент и останалите европейски институции за безпрецедентното погазване на свободата на словото в България и нахлуването на полиция в редакцията на независима частна медия.