Когато приемаш желаното за възможно, обичайно резултатът е негативен, така е и в политиката. Това коментира психологът Михайлина Абрашева в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ние помним заявката на лидера на онези млади, на онзи политически проект за 800-те дни и това е нещото, което срина доверието в предишните млади, умни и решени да помогнат на обществото. Има един инфантилизъм в тези, един идеалистично-наивен заряд в представянето им, който и този път ще доведе до сериозно разочарование впоследствие“, допълни тя.

В политиката няма супер герои, желаното "и аз искам“ не го прави действително и реално, смята психологът. Михайлина Абрашева открои две психологически грешни тенденции. Едната е аналогията между бизнес и политика.

"Много често чуваме – така е в бизнеса, ние имаме познанията в бизнеса, които ще приложим в политическото управление. Мили хора, мили слушатели, нищо общо няма между едното и другото занимание. Бизнесът винаги е в лична полза. Той има за задача да прави пари за притежателя на бизнеса. Политиката трябва да е в обществена полза, да решава проблемите на хората, да прави живота им по-добър“, отбеляза Абрашева.

"Втората сериозна грешка, която отчитам пак в психологически порядък, е категоризацията на обществото. Тази тенденция я започна господин Румен Радев, а момчетата от "Продължаваме промяната“ само я усъвършенстват“, допълни психологът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение"