20 години след въвеждането на евробанкнотите, Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира процес за редизайна им. Банката ще "работи заедно с европейските граждани в процес, който трябва да доведе до окончателно решение през 2024 г.“, съобщиха от централата във Франкфурт на Майн, предава австрийската обществена медия ORF.

"След 20 години е време да разгледаме отблизо дизайна на нашите банкноти и да ги проектираме по такъв начин, че европейците, независимо от възрастта или произхода си, да могат по-добре да се идентифицират с тях“, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Планиран е многоетапен процес. В първата стъпка ще бъдат сформирани фокус групи за получаване на мнения от хора от еврозоната по възможни теми за бъдещите евробанкноти. След това тематична консултативна група, в която е представен експерт от всяка страна от еврозоната, ще предложи на Управителния съвет избор на нови теми.

ЕЦБ ще поиска мнението на обществеността по избраните въпроси. След това ще се проведе конкурс за дизайн на новите банкноти. След приключване на процеса на изготвяне, Управителният съвет ще вземе решение за изготвянето на новите банкноти и възможните дати за тяхното издаване.

Превод и редакция: Тереза Герова