С изложба започва Седмицата на човешките права в Младежки център - Добрич, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Изложбата може да бъде разгледана от днес във фоайето на Центъра. Тя е в рамките на младежката инициатива "Любов към фотографията“ (втора част) по проект "Младежки център Добрич - Вашето днес“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

"Всяка година в Младежкия център отбелязваме различни световни дни. По повод Световния ден на човешките права решихме да организираме събитие, което ще продължи цяла една седмица. Започваме с тематична изложба на постери. Предвидили сме също информационна кампания, която ще се случи на самия ден - 10 декември. В нея ще се включат младежи, които са част от проекта “Y Lab". Той се осъществява в партньорство със Съвета на Европа. Самите младежи създават цялата кампания, те са автори на дизайна на флайерите, преценяват на кои места в града ще се раздават информационните материали. Ще има и подаръци за младежите на Добрич. Между 15,00 и 17,00 часа на 10 декември ще се разхождаме из Добрич - Градския парк, централна зона и различни жилищни квартали, за да раздаваме нашите информационни материали. Може би ще посетим и някои училища“, съобщи Бояна Драгоева, младежки работник в Центъра.

Има идея за още нещо забавно, което ще се случи на 10 декември. Това ще бъде една работилница - "Нарисувай си човешките права“. Тя ще бъде отворена за всички младежи, които желаят да се включат. Организаторите предпочитат те предварително да заявят своето участие на място в Младежкия център или чрез Фейсбук страницата му.

"Идеята на тази работилница е, че всеки ще може да нарисува на едно платно човешко право по негов избор и след това може да си отнесе рисунката у дома. "Когато работим с младежите, част от нашата работа е да ги информираме. Много често те участват в неформални обучения, в които ние засягаме именно тези теми. Забелязваме, че младежите имат понятие от темата за човешките права, но липсва онази задълбоченост у тях как могат да говорят за това със своите връстници и родителите си, за да може тази информираност да се предава чрез поколенията“, посочи Бояна Драгоева.

Тя допълни, че заедно с група младежи са направили нещо като лаборатория за социалните права. Дискутират се теми, като условията, в които живеят младите хора у нас, имат ли възможност младежите, които са от по-отдалечени градски квартали да живеят добре, да получават качествено образование и да се развиват като активни граждани, професионално, имат ли лесен и качествен достъп до здравеопазване.

"Всички тези теми помагат на младежите да се замислят върху неща, които въпреки че присъстват в нашето ежедневие, едва в процеса на дискусии, те осъзнават истинската причина как да се борят за своите човешки права“, допълни специалистът.

Новост в работата на Младежкия център е, че дейностите му обхващат младежи от цялата Добричка област. Екип на Центъра често посещава и други населени места, извън Добрич. Организират се срещи дискусии, където се говори точно по темата за човешките права и в частност тези на младите хора.



Жулиета НИКОЛОВА