Предоставянето на ваучери за настаняване в гръцки хотели на руски туристи ще бъде обсъдено на предстоящите преговори между двете страни, съобщиха от пресслужбата на Ростуризъм след среща между началника на ведомството Зарина Догузова и заместник-министъра на туризма на Гърция София Захараки в кулоарите на Общото събрание на UNWTO, предава TACC.

"Страните се договориха в близко бъдеще да организират руско-гръцки преговори с участието на хотели и туроператори, на които ще бъде обсъден план за антикризисно сътрудничество, който предвижда специални условия за руските туристи. Един от вариантите е предоставяне на специални ваучери за настаняване от гръцка страна на руски туристи“, се казва в съобщението.

Ръководителят на Ростуризъм повдигна този въпрос на фона на ситуацията с руското представителство на гръцкия туроператор Mouzenidis Travel, който преди това обяви прекратяване на дейността си и беше изключен от федералния регистър на туроператорите. Според Руския съюз на туристическата индустрия дългът на четирите юридически лица на Mouzenidis Travel към руски туристи е 1,3 милиарда рубли. Около 25 хиляди души бяха признати за жертви на действията на туроператора.

Превод и редакция: Тереза Герова