Повече момичета ще се родят през 2022 година в Бургас според поверието. Това стана ясно след ритуала по освещаване на Никулденска обредна трапеза, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. След като бяха връчени званията "почетен гражданин" по време на празничното заседание на Общинския съвет, в центъра на града се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.

Последва освещаване на празничния курбан за здраве и благополучие, както и на Никулденската обредна трапеза, подредена от екипа на Регионалния исторически музей в Бургас. Освещаването извърши Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей– Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий. Според обичая кметът на града разчупи празничната погача, по която се гадае дали повече момчета, или повече момичета ще се народят през следващата година. Този път беше предсказано, че през 2022-а Бургас ще посрещне повече момичета.

"Нашият закрилник досега не ни е дарявал с толкова топъл и слънчев ден на празника на Бургас. Помним силен и студен дъжд, сняг, силни ветрове, но толкова топъл Никулден - не. В това има някакво знамение. Надявам се, че ще бъдем дарени с едни благочестиви и светли дни, а градът ще превъзмогне всички трудности и беди, а пословичното бургаско трудолюбие ще даде възможност градът да стане все по-добър и привлекателен", заяви кметът.

Мария ПОПЧЕВА